Haarscherpe camerabeelden van een vechtpartij leidt niet tot een veroordeling

Op 4 september 2016 was Mohammed op de kermis in Alkmaar. Zo rond twaalf uur kreeg Mohammed trek in een frietje. Hij liep naar de Hapwat en kocht een puntzak friet. De helft van zijn friet gaf Mohammed aan wijlen Paco. Paco is de bekendste zwerver van Alkmaar. Na een kort gesprek met Paco stond Mohammed in een portiek tegenover de Hapwat. Wat een rustige nacht leek te worden, ontaarde in een explosie van geweld. Op de Hapwat zijn diverse camera’s gericht. Het incident is goed te zien op de camerabeelden.


De camerabeelden geven het navolgende weer.


Op enig moment lopen vijf jongens door de straat richting de Hapwat. Jan, een van deze jongens raakt in gesprek met Mohammed. Ze geven elkaar een boks. Het gesprek oogt ontspannen. Piet komt erbij staan en is duidelijk aangeschoten. Piet spuugt vervolgens op de broek van zijn vriend Jan. Jan en Piet beginnen te duwen en te trekken. Piet pakt Jan vervolgens bij de keel beet. Mohammed komt tussen beiden en haalt Jan en Piet uit elkaar.


Piet richt zijn aandacht vervolgens op Mohammed. Piet is 1,90 meter en Mohammed is 1,65 meter. Op de camerabeelden is te zien dat Mohammed Piet drie maal wegduwt. Telkens komt Piet dreigend een paar centimeter voor Mohammed staan. Bij de derde keer laat Mohammed zijn vuist zien en slaat vervolgen op het gezicht van Piet. Inmiddels zijn de vrienden van Jan en Piet om Mohammed gaan staan. Na de klap worden Mohammed en Piet door verschillende personen uit elkaar gehaald. Op enig moment komt Piet weer op Mohammed aflopen. Mohammed geeft Piet weer een klap in het gezicht. Weer worden de twee personen uit elkaar gehaald. Na een halve minuut komen Kees en Bram aangerend en geven zij Mohammed klappen in het gezicht. Als gevolg van de klappen van Kees en Bram ontstaat er een groepsgevecht waarbij iedereen op elkaar inslaat. Het is onduidelijk wie op wie inslaat. Wel is duidelijk dat verschillende personen letsel hebben. Diezelfde avond wordt Mohammed aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.


Mohammed wordt vervolgd voor het plegen van openlijke geweldpleging gericht tegen Kees en Bram. Kees en Bram willen ook een schadevergoeding voor de geleden schade. De rechtbank veroordeeld Mohammed tot een werkstraf van 240 uren en wijst de schadevergoeding van Kees en Bram toe ter hoogte van 500 euro per persoon.


Mohammed gaat tegen dit vonnis in hoger beroep. In hoger beroep is het verweer gevoerd dat er geen openlijk geweld is gepleegd jegens Kees en Bram. Tevens is uiteengezet dat het vechtpartij het gevolg is geweest van de handelingen van Kees en Bram. Immers, nadat zij beiden Mohammed hadden geslagen, is de massale vechtpartij gestart. Verder is benadrukt dat de confrontatie tussen Mohammed en Jan voorbij was toen een vechtpartij ontstond waarbij Kees en Bram betrokken zijn geweest. De raadsheren konden niet vaststellen wie was begonnen en wat de reden daarvoor was.

Het hof heeft Mohammed vrijgesproken van openlijke geweldpleging omdat het opzet van Mohammed niet gericht was op het in vereniging plegen van geweld tegen de personen die in de tenlastelegging zijn opgenomen (Kees en Bram).

Mohammed heeft wel geluk gehad. De advocaat-generaal had de tenlastelegging eenvoudig kunnen wijzigen door de naam van Jan aan de tenlastelegging toe te voegen. In dat geval had Mohammed veroordeeld kunnen worden ter zake mishandeling.

Uitgelichte berichten
Recente berichten