Corona en verlof: dilemma’s…..


Maandag begint de voorjaarsvakantie. Velen van jullie hebben een vakantie geboekt en hebben daarvoor verlof opgenomen. Dat ook is goedgekeurd door de werkgever. Maar ja, nu gaat die welverdiende vakantie niet door.


Voor we het weten staat de zomervakantie voor de deur. Eigenlijk weten we nu al dat Corona zeker zal maken dat niet alle geboekte vakanties zullen doorgaan. Met 200 personen in een vliegtuig zal niet toegestaan zijn. Het verlof is ingediend en goedgekeurd, maar nu die mooie vakantie niet doorgaat, zou je liever geen verlof opnemen.


Kun je in deze gevallen je verlof intrekken?


In de ene sector is het drukker dan ooit en draaien we overuren. Daar is alle personeel hard nodig en zal het inleveren van verlof niet snel een probleem zijn. En ben je, als het wel een probleem is, misschien wel even blij dat je thuis kunt zijn (als de kinderen en je partner ook thuis zijn). In de andere sector zitten werknemers gedwongen thuis. Dat zal in de zomervakantie misschien ook nog deels zo zijn. Als basisregel geldt: de werkgever kan je aan het overeengekomen verlof houden. Je kunt het dus niet zomaar intrekken.


Het komt ook voor dat werkgever vanwege Corona besluit een periode van bijvoorbeeld week te sluiten en iedereen verplicht verlof op te nemen, omdat er (bijna) niets meer te doen is. Mag dat? Laat ik het er voor nu op houden dat het mag, als het met het de werknemers is afgesproken, bijvoorbeeld als bepaling in de arbeidsovereenkomst, een CAO of een voor ieder geldend bedrijfsreglement.


Er kunnen ongewenste situaties ontstaan voor de werknemer of werkgever. Het laatste voorbeeld: wat als je al voor de herfstvakantie je laatste verlof had opgenomen om op vakantie te gaan, maar door het verplichte verlof je geen verlof meer over hebt?


Of juist die werknemer die thuis zit en appartementje in de stad op drie hoog met drie kinderen, die zich juist zo verheugd had op die twee weken weg met het gezin nu. Moet werkgever juist hem aan zijn verlof houden? Terwijl die als hij kon werken, zou werken en het later zou opnemen.


Of de werkgever, die nu ziet dat werknemers vragen of ze hun verlofaanvraag mogen intrekken, en later dit jaar mogen opnemen. Veel werkgevers zijn bang voor een “verlofberg na corona”. Want als straks de economie op volle toeren draait, heb je je werknemers net hard nodig. Terwijl die hun verlof willen opnemen voor het eind van het jaar.


Hoe los je al deze situaties op? Ons inziens met het gesprek. Naar elkaar luisteren en begrip hebben voor elkaars positie. Elkaars belangen en standpunten respecteren en naar een oplossing zoeken. De werkgever die nu flexibel is, zal een werknemer treffen die tot wederdienst bereid is. En andersom: heb begrip voor een werkgever, die er alles aan doet om zijn bedrijf in de lucht te houden en sommige maatregelen puur daarom treft.


Heeft u vragen, neem contact op. Wij leggen u uit wat uw rechten zijn, en zijn uiterst ervaren in het vinden van oplossingen in moeilijke situaties.

Uitgelichte berichten
Recente berichten