Covid-19 op vakantie


Beste lezer,


Het is een goede gewoonte van kantoor om eenmaal in de zoveel tijd een blog te schrijven over een spraakmakende zaak, juridische ontwikkelingen of een maatschappelijk probleem. Deze blog zal in dit kader anders zijn dan anders omdat het niet zozeer een juridisch probleem betreft, maar mijn persoonlijke ervaringen met Covid-19 tijdens mijn vakantie (hier vooral bekend als Corona).


Ruim twee weken geleden ben ik vertrokken naar Singapore om een bruiloft bij te wonen. Op dat moment kampte Nederland bijna twee weken met het virus Covid-19. In Singapore had het virus al een maand eerder voet aan grond gekregen, door middel van een Chinese zakenman uit Wuhan. Singapore heeft een nauwe relatie met China, in die zin dat driekwart van de Singaporese bevolking bestaat uit etnische Chinezen. Het is dan ook niet vreemd dat Covid-19 hier al gauw opdook.


Echter op het moment dat ik vertrok naar Singapore was er geen sprake van een negatief reisadvies en was de situatie ook redelijk onder controle. De Wereldgezondheidsorganisatie – een gespecialiseerd agentschap van de Verenigde Naties – complimenteerde de Singaporese autoriteiten zelfs met hun aanpak in de bestrijding van Covid-19.


Deze aanpak bestond uit meerdere maatregelen, waarvan ik te maken kreeg met enkele. Zo mochten mensen uit – of mensen die in de twee voorafgaande weken gereisd hadden door – China, Italië, Iran, Japan en Zuid-Korea al gauw het land niet meer inreizen en verstrekte visa werden dan ook ingetrokken. Singaporezen die gereisd hadden door één van deze landen, moesten twee weken in thuisquarantaine. Burgers die zich niet hielden aan de thuisquarantaine, riskeerden een boete van 100 Singaporese dollar (ongeveer 66 euro). Bij aankomst op Singapore Changi Airport moest iedere reiziger een verklaring invullen en ondertekenen met de informatie of hij of zij de afgelopen twee weken in één van deze landen had verbleven. Bij het verlaten van het vliegtuig werd bovendien iedereen gecontroleerd op koorts door middel van een computer die de lichaamstemperatuur mat.


In Singapore zelf was het opvallend dat er weinig toeristen waren. Vooral het welbekende en zeer toeristische China Town was uitgestorven. Ook werd er redelijk veel (steekproefsgewijs) getemperatuurd, onder andere bij metro-stations, bij grote winkelcentra en bij hotels. Verder stonden in openbare ruimtes palen met handdesinfectie.


In deze periode verslechterde de situatie in Nederland en moet ik bekennen dat ik me veiliger voelde omdat ik meer dan 10.000 kilometer verderop zat. Alhoewel Singapore uiteraard ook kampte met ziektegevallen, waren er destijds nog geen mensen overleden vanwege Covid-19, terwijl toen in Nederland helaas al enkele dodelijke slachtoffers te betreuren waren.Uiteindelijk heb ik Singapore verlaten om nog enkele dagen uit te rusten in Maleisië. De dag daarop werd bekend dat Singapore de grenzen sloot. De reden hiervoor is dat geconstateerd werd dat de meest recente ziektegevallen ‘geïmporteerd’ waren. Net op tijd heb ik Singapore verlaten.


Echter ook Maleisië is niet ontkomen aan het virus. Ook de Maleisische autoriteiten troffen uitgebreid maatregelen. Twee dagen na mijn aankomst gingen onder andere alle restaurants en winkels dicht. Alleen supermarkten en apotheken bleven geopend. De dag daarop werd ook het zwembad in het hotel gesloten. De Nederlandse ambassade adviseerde ons om zo spoedig mogelijk naar huis terug te keren. Echter de betaalbare retourvluchten vlogen op dezelfde dag als de reeds geboekte vlucht.


Toen werd enkele dagen voor vertrek één van mijn overstappen geannuleerd. Toen dit uiteindelijk was opgelost, werd mijn overstap in Singapore geannuleerd. Op geen enkele wijze kon ik meer van Maleisië in Singapore komen, om daar mijn retourvlucht naar huis te nemen.


Toen maar een geheel nieuwe vlucht geboekt via Doha (Qatar) en Londen naar Düsseldorf. Helaas, ook deze vlucht werd een dag voor vertrek geannuleerd. Inmiddels moet ik bekennen ontstond er lichte paniek mijnerzijds en de vraag of ik nog wel op korte termijn thuis zou komen.


Uiteindelijk heb ik een dag voor mijn oorspronkelijke vertrekdatum nog een nieuwe vlucht kunnen boeken naar Amsterdam en ben ik thuis mogen komen.


In Nederland aangekomen merk ik dat ook onze overheid maatregelen heeft genomen ter bestrijding van Covid-19. Ik ga me niet wagen aan een discussie over of de maatregelen te ver gaan of juist niet voldoende zijn. Helaas ben ik geen viroloog, noch medisch onderlegd en betreft het alhier geen juridische discussie. Ik ben gewoon blij dat ik – enkele grijze haren rijker en vele euro’s armer – uiteindelijk Godzijdank veilig ben thuisgekomen.


Ten slotte: ondanks Covid-19 sta ik samen met mijn teamleden van de sectie Bestuursrecht uiteraard weer voor u klaar. Ongeacht het virus lopen fatale termijnen in het bestuursrecht gewoon door. Let op: kantoor fysiek bezoeken is niet mogelijk! Mocht u dan ook een beslissing hebben ontvangen welke u door ons wilt laten toetsen, houdt u dan rekening met voornoemde termijnen en neem zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op via 045-571 45 76 of stuur een e-mail naar LaraEmbregts@boumans-adv.nl.


Uitgelichte berichten
Recente berichten