Camerabeelden leiden tot vrijspraakMet grote regelmaat komt het voor dat strafbare feiten door bewakingscamera’s worden vastgelegd. Deze beelden worden vervolgens afgegeven aan de politie. De politieagenten omschrijven vervolgens wat zij op de beelden zien en voegen de bevindingen toe aan het strafdossier.


De Officier van Justitie en de rechters nemen de bevindingen van de agenten voor waar aan. Zo kan een rechter je veroordelen indien er een aangifte is gedaan en slechts een beschrijving van de bewakingscamera’s door de rechter wordt gelezen, waarin staat dat de verdachte op de beelden herkend wordt.


Afgelopen week heb ik op de zitting van een meervoudige kinderkamer verzocht om tijdens de zitting de bewakingsbeelden te bekijken. Ik had namelijk mijn twijfels over de bevindingen van de verbalisanten. De verbalisanten stelden dat zij mijn cliënt herkenden aan zijn lengte, kleding (capuchon met grote witte sterren, een grijze broek en schoenen effe zwarte schoenen) en zijn huidskleur (donkere tint).


Op de beelden konden we zien dat de dader een Adidas trainingsbroek, schoenen met een design en een zwarte capuchon aan had. Daarnaast was het onmogelijk om een huidskleur waar te nemen. Het waren zwart wit beelden, de dader had witte handschoenen aan en het gezicht was niet te zien.


Na het zien van de beelden hoefde ik geen pleidooi meer te houden. I dropped the mic.

Uitgelichte berichten
Recente berichten