Eén A4-tjeEen paar weken geleden was ik in Berlijn. Tijdens mijn verblijf heb ik een bezoek gebracht aan Villa Marlier bij de Großer Wannsee. De prachtig gelegen villa ten zuiden van Berlijn was op 20 januari 1942 het toneel van een ijzingwekkende bespreking van hoge Nazi ambtenaren en militairen. Hier werden de laatste rimpels weggestreken om de grootste georganiseerde massamoord uit de menselijke geschiedenis mogelijk te maken: “…der Endlösung der Judenfrage…”, welke bijeenkomst bekend staat als de Wannsee conferentie.Bij het bezoek aan de villa, die inmiddels is ingericht als museum, wordt pijnlijk duidelijk hoe er in aanloop naar deze massamoord werd omgegaan met het toen bestaande vluchtelingenprobleem, dat van de Duitse Joden. Voordat gedacht werd aan de genoemde Endlösung, werden de Joden ‘aangemoedigd’ Duitsland te verlaten. Allerlei verwerpelijke maatregelen werden daartoe in stelling gebracht. Uiteraard was er sprake van discriminatie, de Joden mochten niet met Duitsers trouwen, Duitsers mochten geen zaken doen met niet Joden, maar ook fysiek geweld, vernieling en afpakken van eigendommen was aan de orde van de dag.


Van de ongeveer 600.000 Joden die in Duitsland woonden voordat Hitler aan de macht kwam, waren er in 1938 al 150.000 Joden geëmigreerd/gevlucht. Door de Anschluss met Oostenrijk dat jaar kwamen er weer 185.000 Joden in het Duitse rijk bij. Op initiatief van de toenmalige president van de Verenigde Staten Franklin D. Roosevelt is in Evian, Frankrijk een conferentie georganiseerd. Maar liefst 32 landen namen deel, maar geen enkel land wilde meer vluchtelingen (Joden) opnemen. Bedenk dat inmiddels de Kristallnacht had plaatsgevonden in Duitsland, tijdens welke nacht massaal Joodse bezittingen zijn vernield. Het was de deelnemende landen inmiddels volstrekt duidelijk dat Nazi-Duitsland van de Joden af wilde, kwaadschiks! Nederland wilde wel meer vluchtelingen opnemen, maar slechts onder de voorwaarde dat eerder in Nederland aangekomen vluchtelingen weer zouden emigreren: een soort Turkijedeal avant la lettre.


De geschiedenis heeft geleerd dat dit ook niet veel geholpen had, gezien de bezetting en het vervolgens deporteren van de Joden, maar de Wannsee en Evian conferentie moet wel een les zijn. Je kunt als land niet wegkijken. Daarom biedt Nederland nu aan asielzoekers, vluchtelingen onderdak. Het overgrote deel van deze asielzoekers zijn Syriërs, mensen die zijn gevlucht voor hun leven, voor de verwoestende burgeroorlog in hun land. U kunt de beelden dagelijks zien. Als advocaat die asielzoekers bijstaat, weet ik uit eerste hand dat deze mensen daar Nederland zeer dankbaar voor zijn en tegelijk ons land zo min mogelijk tot last willen zijn. Ze willen natuurlijk het liefste zo snel mogelijk terug naar hun vaderland. Zo lang er geen vrede is in Syrië, willen ze zich in ieder geval hier in Nederland zo nuttig mogelijk maken.Dan is er ineens een A4-tje waarin staat dat alle vluchtelingen ons land moeten verlaten (lees: Punt 1, tweede gedachtestreepje van de oplossing van Wilders) Dit zou betekenen dat Nederland het VN-vluchtelingenverdrag zou moeten opzeggen, dat al deze vluchtelingen, onder meer de Syriërs, het land moeten verlaten. Waarheen? Naar Duitsland, België of rechtstreeks de illegaliteit in? Dit nog daargelaten, maar het feit dat dit door een democratisch gekozen politicus op papier wordt gezet, riep bij mij herinneringen op aan mijn bezoek aan Berlijn, het verontrust mij……

Uitgelichte berichten
Recente berichten