Plaats geen foto's van slachtoffers op social media!


Tegenwoordig is het eerder regel dan uitzondering dat alles wat wij in het dagelijks leven meemaken direct op social media wordt gedeeld met de rest van de wereld. Vaak gaat het om prettige ervaringen zoals de geboorte van een zoon of dochter, een verjaardag, een promotie, een verloving etc..

De keerzijde is dat ook negatieve ervaringen gelijk gedeeld worden op social media. Vandaag wil ik bij dit aspect stilstaan. Het is een feit van algemene bekendheid dat iedereen in zijn directe omgeving wel iemand kent die het slachtoffer is geworden van een mishandeling. Een slachtoffer van mishandeling heeft naast de fysieke ongemakken vaak ook te maken met psychische aspecten zoals: angst, faalangst, stress, grote onzekerheid, depressie, eenzaamheid etc..

Ik zie steeds vaker dat familieleden van een slachtoffer uit frustratie een foto maken van het gehavende gezicht van het slachtoffer en deze foto met een begeleidend schrijven over de datum, tijd en plaats van de mishandeling delen met de rest van de wereld. Ik begrijp de frustratie van het slachtoffer en diens familieleden, maar ik kan niet begrijpen dat er een foto van het gehavende gezicht van het slachtoffer gedeeld wordt met de rest van de wereld. De familieleden gebruiken vaak het argumenten dat de dader dan wellicht sneller gepakt kan worden en dat zij de dader een lesje zullen leren. Deze denkwijze is begrijpelijk, maar onjuist. Ten eerste, als de dader onbekend is en je hebt geen foto van de dader, dan zal de dader onbekend blijven. Niemand zal zich op basis van een foto van het slachtoffer kunnen herinneren wie de dader is. Je kunt nu eenmaal niet aan het letsel zien wie de dader is. Ten tweede, het delen van een foto dient geen enkel belang van het slachtoffer. Het slachtoffer wordt continu geconfronteerd met de mishandeling, terwijl slachtoffers vaak tijd en rust nodig hebben om te kunnen verwerken wat er gebeurd is. Ik vermoed dat het delen van de foto eerder een uitlaatklep is voor de familieleden dan voor het slachtoffer. Het slachtoffer heeft er helemaal niets aan dat zijn foto op internet wordt gedeeld. Sterker nog het slachtoffer zal er alleen maar hinder aan ondervinden. Het slachtoffer zal te pas en te onpas geconfronteerd kunnen worden met deze foto met alle emotionele gevolgen van dien.

Ik wil dan ook langs deze weg iedereen oproepen om geen foto van slachtoffers op internet te plaatsen. Uiteraard kan volstaan worden met de vermelding van het tijdstip, dag, plaatst en overige omstandigheden van de mishandeling, zonder vermelding van de naam van het slachtoffer.

Uitgelichte berichten
Recente berichten