De keel kost veel


Rijden onder invloed doet iedereen. De een onder invloed van slaap, de ander onder invloed van koffie, thee of adrenaline. Al het voorgaande heeft invloed op de rijvaardigheid en is niet strafbaar. Rijden met teveel alcohol is dat wel. Voor beginnende bestuurders die minder dan vijf jaar hun rijbewijs hebben is dat 0,2 promille per liter uitgeademde lucht. Dat is ongeveer één consumptie alcohol. Voor ervaren bestuurders is 0,5 promille de grens, ongeveer twee glazen alcohol. Daarbij maakt het niet uit of het standaardglazen bier, whisky of wijn is dat gedronken wordt.

Hoewel de politie niet vaak controleert, zijn de rapen voor de chauffeur gaar bij betrapping op alcohol achter het stuur. Afhankelijk van de hoeveelheid gemeten alcohol, wordt een rijverbod opgelegd of erger het rijbewijs wordt ingevorderd.

In dat laatste geval zijn er twee partijen die het op u hebben voorzien: het Openbaar Ministerie zal strafvervolging instellen en het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) dat onder meer belast is met de taak om de veiligheid op de weg te waarborgen, kan kostbare bestuursrechtelijke maatregelen opleggen. Als uw rijbewijs is ingevorderd, kunt u binnen tien dagen de officier van justitie verzoeken het rijbewijs terug te geven, bijvoorbeeld als u het rijbewijs zeer dringend nodig heeft voor werk of mantelzorg. Deze stuurt het rijbewijs helaas in bijna alle gevallen door naar de rechtbank.

U doet er dan verstandig aan om onmiddellijk een advocaat in de arm te nemen die een klaagschrift kan indienen tot teruggave van het rijbewijs. Als de officier niet gelijk akkoord gaat, kijkt een rechter naar uw zaak. De rechter weegt uw belang om het rijbewijs terug te krijgen af tegen de belangen van de veiligheid op de weg.

Bram Schins behandelde deze week de zaak van wielrenliefhebber Steven, die na drie vermoeiende weken een flinke domper te verwerken kreeg. Hij streek op een terrasje neer en genoot van het voorbij razende peloton van de Giro d’Italia. Eén wijntje werden er vier en toen de laatste renner de streep was gepasseerd, realiseerde hij zich dat hij zijn nieuwe auto niet in de stad wilde achterlaten.

Op het Keizer Lazarusplein in Nijmegen reed hij in een politiefuik en onderging een alcoholcontrole.

700 uchels, ofwel 1,5 promille luidde de test, zodat het rijbewijs werd ingevorderd. Tot zijn verbazing ontving hij een brief waarin de officier aankondigde het rijbewijs voor 6 maanden in te vorderen. Steven schrikt hier enorm van. Hij verkoopt racefietsen en bezorgt deze met zijn busje. Daarnaast is hij mantelzorger van zijn doodzieke moeder, die hem hard nodig heeft. Hoe moet dat nu, een half jaar zonder rijbewijs? Steven heeft ook nog personeel in dienst.

Er wordt een klaagschrift ingediend bij de rechtbank en de zaak komt op zitting. De rechter toont zich gevoelig voor de argumenten van Bram. Het bedrijf loopt gevaar, omdat Steven geen nieuwe klanten kan bezoeken. De zieke moeder van Steven neemt nu al weken eenzaam en alleen een kostbare taxi, omdat haar zoon niet meer mag rijden. Ook heeft hij geen strafblad. De rechter oordeelt dat hij na twee maanden zijn rijbewijs dient terug te krijgen. Steven is blij, want hij binnenkort weer rijden.

Maar daar blijft het niet bij. Hij zal zich nog voor de strafrechter dienen te verantwoorden. Voordat de zaak bij de politierechter komt, doet de officier na de argumenten van Bram een schikkingsvoorstel op een zogeheten officierszitting. Ook de officier laat zich overtuigen om in afwijking van de richtlijn bij 1,5 promille, geen zes maanden maar slechts twee maanden ontzegging rijbevoegdheid op te leggen, samen met een geldboete.

Daarmee is de ellende nog niet voorbij. Steven ontvangt een brief van het CBR. Hij moet een educatieve cursus alcohol volgen. Doet Steven dat niet naar behoren of betaalt hij de kosten van deze cursus van 900 euro niet tijdig, dan wordt het rijbewijs door het CBR ongeldig verklaard.

Kortom rijden onder de invloed van alcohol is onverstandig en heel duur. Maar mocht het u toch overkomen:

Boumans en Partners helpt u weer op weg!

Uitgelichte berichten
Recente berichten